Šiandien gyvename paslaugų visuomenėje, kurioje už daugybę mūsų gyvenimo sferų yra atsakingi tam tikri asmenys ir institucijos. Senieji laikai, kai mūsų proseneliai vestuvėms maistą ruošdavo patys, jau seniai praėję. Šiais laikais tarpusavyje varžosi galybė banketus siūlančių įmonių ir sodybų, kurie su mielu noru vestuvininkams suruošia gardžią jungtuvių puotą ir pasirūpina kiekvieno svečio skoniu.
Kad ir kaip patogiai beskambėtų ši realybė, vestuvės – žmogaus gyvenime pati svarbiausia šventė – yra neretai sugadinamos dėl netinkamai pasirinkto maisto tiekėjo, maisto kokybės ar net estetinių banketų sprendimų. Vidutines pajamas uždirbanti jauna pora tikėsis surengti kuo geresnes vestuves kuo mažesnėmis išlaidomis, tačiau per daug taupant galima smarkiai nusivilti. Tad kaip išsirinkti maisto tiekėją vestuvėms, kad jungtuvių puota praeitų kuo sklandžiau?
– Pasiruošite nepagailėti pinigų. Netaupykite svečių ir savo sąskaita. Nepatikimi ir kokybės standartų negerbiantys šventinių patielų tiekėjai gali pagaminti ne tik neestetiškai atrodantį, bet ir iš prastų produktų pagamintą maistą. Nerizikuokite, jei norite išvengti gėdos prieš artimuosius arba dar blogiau – apsinuodijimo maistu.
– Pasirūpinkite svečių skoniu. Kadangi dovanos jaunavedžiams būna pačios dosniausios, svečiams turi būti atsidėkota už tai puikia šventės atmosfera ir gardžiu maistu. Užsienyje įprasta vestuvių pakvietimuose įrašyti informaciją apie pagrindinį patiekalą ir prašoma svečius ne tik pažymėti, ar jie atvyks į vestuves, bet ir patiekalo, kurį žada valgyti šventės metu, rūšį. Dar kitais atvejais tiesiog prašoma svečius pranešti, jeigu jie yra vegetarai arba turi tam tikrų alergijų.
– Tradicinis vestuvių stalas ar modernus europietiškas? Šiandienos jaunuolių karta dar per daug nesuka galvos dėl vestuvinių patiekalų asortimento ir dažniausiai užkandžiams užsako tradicinį – žuvies, mėsos vyniotinių, įvairių salotų ir pan. – stalą, o karštam patiekalui – žuvies/mėsos kepsnį. Tačiau siekiantys sukurti prabangios ir modernios šventės įspūdį eksperimentuoja su užkandžių pasiūla ir užsako lengvų bei estetiškų vieno kąsnio šaltų užkandžių, kurie atrodo daug patraukliau. Tad jaunavedžiams krenta atsakomybė priimti sprendimus, susijusius su vestuvių stalo estetika ir skonių įvairove.